Ljubljana, Slovenija 2000
Domov | Manifesta | Zgodovina | Fundacija | Kustosi | Izjava
Ljubljana | Cankarjev Dom | Prizorišča | Povezave
Tretji Evropski bienale sodobne umetnosti Manifesta bo postavljen poleti 2000 (od 23. junija do 24 septembra) v Ljubljani.

Manifesta je rastoča mreža mladih profesionalcev, pa tudi razstava, ki se vsako drugo leto odpre v drugem evropskem mestu. Tako mreža kot razstava sta enako pomembni sestavini tega nomadskega dogodka.

Manifesta ponuja temelj za uveljavljajoče se umetnike, in to z organiziranjem mreže, ki se lahko fleksibilno odzove na razvoj v umetnosti in kulturi.

Fleksibilnost Manifeste se najbolj očitno kaže v tem, da skupina kustosov za vsako razstavo razvije docela nov koncept; kustosi prihajajo od drugod, vendar tesno sodelujejo s predstavniki mesta gostitelja. Z drugimi besedami, vsaka Manifesta poskuša vzpostaviti tesen dialog med specifičnim kulturnim in umetnostnim položajem in širšim kontekstom mednarodne sodobne umetnosti. Obenem pa Manifesta s pomočjo mreže stikov, ki se nenehno širi in razvija, zagotavlja tudi svojo kontinuiteto.

Kustosi Manifeste 3 so Francesco Bonami (Chicago / New York), Ole Bouman (Rotterdam), Mária Hlavajová (Bratislava / Amsterdam) in Kathrin Rhomberg (Dunaj).

Manifesta 3 je projekt Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mesta Ljubljana in poteka v okviru Mednarodne fundacije Manifesta, ki je registrirana v Amsterdamu, in pod nadzorom Mednarodnega odbora Manifeste. Priprave in koncept prireditve bo nadzoroval tudi Nacionalni odbor Manifeste 3, ki ga bo imenovalo Ministrstvo za kulturo. Producent prireditve je Cankarjev dom, ki je oblikoval projektno skupino za realizacijo Manifeste 3; vodja projekta je Teja Alič iz Cankarjevega doma, koordinator pa Igor Zabel, kustos Moderne galerije Ljubljana.

Glavni sponzor Manifeste 3 je Mobitel, slovenski operater NMT in GSM.

Kontaktni naslov: Manifesta 3, Cankarjev dom, Prešernova 10, 1000 Ljubljana
Telefon (061) 1767143, 210956, faks (061) 217431
e-pošta: manifesta@cd-cc.si