O KLUBU


SUBNovice arhiv
POTAPLJAŠKI TEČAJI
OPREMA

POTAPLJAŠKI KLUB ORKA

Tomačevo 30a
1000 Ljubljana
Slovenija

  tel.: 061 46 11 189
  fax: 061 37 48 82
  GSM: 041 412 996
  E-mail: itak@siol.net

Jacques-Yves Cousteau (1910 - 1997)

Jacques-Yves Cousteau se je rodil pred devetdesetimi leti. Natančneje: 11. junija 1910. Dva tedna zatem, ko je dopolnil 87 let, je umrl. Kaj je počel vmes? Vmes je postal legenda. Prva leta niso bila pretirano obetavna. Leta 1933 je postal vojak, pripadnik francoske mornarice. Ob izbruhu druge svetovne vojne je postal pripadnik odporniškega gibanja, za odporniško gibanje je zbiral obveščevalne informacije, vmes pa se je potapljal. Sredi vojne, leta 1943, je bila pot v legendo odprta. S prijateljem Emilom Gagnanom sta dokončala projekt akvalunge, priprave, ki je tedaj, sredi vojne, izgledala kot orožje. Pač, vojak-potapljač je lahko ob pomoči akvalunge pod vodo ostal dovolj časa, da bi lahko potopil ladjo. Po vojni je akvalunga služila odpravi vojaških groženj. Pomagala je potapljačem, da so odstranjevali podvodne mine. Ko so bile mine odstranjene, je akvalunga postala pripomoček raziskovalcev morja, potapljačev, ljudi, ki jih zanimajo globine morja. Ni znal pojasniti, zakaj ga morje tako privlači.
"Ko si potapljač, se počutiš kot angel. Gre za osvoboditev od težnosti," je nekoč dejal Cousteau. Če so bile globine morja tisočletja rezervirane zgolj za bogove in desetletja za vojake, je akvalunga omogočila, da si morske globine ogleda skoraj vsak. Najprej so šli tja znanstveniki. Cousteau je postal znanstvenik, raziskovalec morja. Potem so šli v globino publicisti. Potem filmarji. Cousteau je napisal knjigo Svet tišine, svetovni hit, preveden v 22 jezikov. Takoj po knjigi je sladil film Svet tišine, za katerega je leta 1957 prejel Oskarja. Kasneje je za podvodne filme prejel še dva zlata kipca.
"Ne snemamo dokumentarcev. Snemamo avanturistične filme," je dejal. Četudi je veljal predvsem za raziskovalca, je Svet tišine v Cannesu deklasiral Alfreda Hitchcocka in Ingmarja Bergmana. Cousteaujev filmski prvenec je leta 1956 prejel Zlato palmo.

Cousteaujeva barka, Calypso, je obplula vsa morja, potapljač pa je zapustil vrste francoske vojne mornarice in se posvetil zgolj filmskim in raziskovalnim projektom.

Vendar podvodni film ni bil edini medij, ki je globine približal vsakomur. Zadnja desetletja ni treba iti v kino, da bi videl, kaj se dogaja pod vodo. Akvalunga, Cousteaujev izum, je danes dostopna vsakomur. Malo je izumov, ki so običajnim ljudem tako razširili obzorja kot akvalunga. Potapljačka oprema omogoča, da si vsakdo ogleda globino brez posrednika.
Danes lahko vsak vidi prostranstva, ki jih je sredi petdesetih videla le Cousteaujeva kamera.

Če je bil najprej vojak, vohun, inženir, potapljač, pisec in filmar, je v zadnjih desetletjih postal naravovarstvenik. Cousteau je javnost opozoril na propadanje Sredozemskega morja. In na propadanje deževnega gozda, porečja Amazonke. Če se je na začetku kariere začel ukvarjati z vprašanjem, kako dihati pod vodo, si je ob koncu življenja zastavil drugo vprašanje - bomo sploh še lahko dihali? Kaj bo, če ne bo več gozdov Amazonije? Kdo bo ogljikov dioksid pretvarjal v kisik? Kaj bomo dihali, ko ne bo več kisika?

Jacques-Yves Cousteau je prvič zadihal pred devetdesetimi leti.

Sponzorji:
  • Adrenalin
  • Mares
  • NES